Surry Community College, North Carolina Center for Viticulture & Enology

Dobson, North Carolina

  • FIRM



    Surry Community College

  • AREA

    16,354 sq.ft.





The North Carolina Center for Viticulture & Enology facility will serve as a catalyst for the state’s burgeoning wine industry. The facility addresses Surry Community College’s need to become the gateway to the North Carolina wine country by providing a center that accommodates wine-industry events and houses a state-of-the-art, commercially bonded and student-run ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$257.00CITATIONWork in Progress CitationFEATURED IN2008 Architectural PortfolioSUB CATEGORYWork in Progress that will serve as a teaching laboratory and demonstration model for the wine industry. The center will position Surry Community College to better partner with community colleges and universities across North Carolina to meet the needs of this diverse industry.

The building site creates a new gateway to the campus and a physical connection to surrounding buildings. Intended to be the first phase of a larger facility, which eventually will include a performing-arts program, this project will house a crush pad, fermentation and processing facilities, temperature-controlled barrel storage, lab and testing spaces, classrooms, faculty offices, a library, and a grand meeting hall for college and community events. The grand hall will accommodate up to 250 seats for seminars, lectures and dining.

Man’s relationship with nature through agriculture influenced the facility’s design. This quest to organize and control the land is expressed in the 24-foot structural rhythm running the length of the facility. Additionally, the building is programmatically separated in two zones: the academic and processing facilities representing enology/science (i.e. controlled temperature, humidity, pressure, time), which is rendered with a precise brick module behind a strict structural order; and the grand hall (amphora) representing viticulture/nature (uncertainty of weather patterns) designed as a permeable glass box, allowing a seamless connection to the outdoors (the lawn) and displaying ever-changing daylighting patterns.

“We liked the design process—it started with the understanding of the art and science of what the school is teaching, and the fundamentals of that were understood by the architect. The building mimics a vineyard without being too literal.”--2008 jury