Manchester College, Union Addition and Renovation

North Manchester, Indiana

Renovation of the original 1963 Manchester College Union, which houses the only student dining on campus, required that the building keep operating during construction. The designers worked around this issue by creatively planning, staging and phasing the new additions, which were built first and isolated from the existing building and food-service operations. When the ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY300COST PER SQ FT$135.00FEATURED IN2008 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation kitchen, dining and commons became operational, the old areas were renovated to house new student-services offices and a new art gallery.

The curved glass wall of Haist Commons, a dining room and gathering space, is the most prominent addition to the building. Large open areas, balcony overlooks, and extensive use of exterior and interior glass walls help create bright, inviting spaces, connecting activity areas visually and providing views of the campus. The renovation brought the campus bookstore back into the union, allowing for combined staffing with the mailroom. The bookstore also shares a double]

sided fireplace with The Oaks Lounge.

The new union has grown functionally and aesthetically, remaining a focal point of campus activities and continuing the Manchester College tradition of high-quality education environments.