Charles River School, Activity Center

Dover, Massachusetts

The challenge for designers was to find opportunities to fulfill new programmatic needs on a campus whose structures already were functioning at full capacity.

The solution for Charles River School’s new Activity Center was found through converting and expanding the existing, prefabricated tennis barn. The architectural team re-engineered this standalone ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$250.00FEATURED IN2008 Architectural PortfolioSUB CATEGORYSpecialized into a modern, multipurpose center.

The rhythm of fenestration and use of similar cladding create familiar patterns on the facade, unifying the campus and reinforcing the school’s architectural character.

Within the two-story addition, the lower level includes physical-education faculty offices, storage and locker rooms, along with a sizable lobby and adjacent hallway used for class dismissal and pre-assembly space for the modern gymnasium. The design team was sensitive to the combined athletic focus, as each sport requires specialized lighting locations and flooring materials.

On the second floor, a large communal dining room and kitchen are accessible by elevator and communicating stairs. This space is used for school lunches and a variety of academic programs and faculty functions. The window wall provides natural lighting and picturesque views of the commons.