Zeeland Public Schools, Zeeland Natatorium

Zeeland, Michigan

This project represents a community with a longstanding tradition of excellence in aquatic programs. The facility provides high schools a competition venue and enhances the offerings of the recreation department.

The design concept was to balance the fluid and machine-like nature of a competitive aquatic venue. The sun-control devices provide ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMAcoustics By Design, Acoustical EngineerCAPACITY552COST PER SQ FT$190.00FEATURED IN2008 Architectural PortfolioSUB CATEGORYSpecialized excitement, promote a machine-like feel, and eliminate direct glare on the water.

The interior is flooded with natural light via clerestory windows, making for a more healthful environment and dramatically reducing energy consumption from artificial lighting. The canopy over the spectator area innovatively uses a translucent panel, which diffuses and reflects sunlight, providing soft natural light throughout the space. The canopy also provides appropriate scale at the spectator area.

The curved roof not only efficiently provides needed height for spectators, but also suggests the fluid-like motion associated with aquatics.

A glass wall between the pool and school lobby creates interaction among activities within the natatorium, henceforth enhancing safety and security.

Promoting energy-efficient design, the mechanical system connects to a central geothermal system that includes 20 miles of underground piping for the geothermal/earth heat exchanger. It serves as the energy source for heating and cooling the building.