University of Maine, Student Recreation and Fitness Center

Orono, Maine

  • FIRM

    Cannon Design

  • CLIENT

    University of Maine

  • AREA

    88,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $17,100,000.00

  • COMPLETION DATE

    8/2007

Directly aligned with its mission to create an attractive campus with programs that enhance the learning environment, the University of Maine’s 88,000-square-foot Student Recreation and Fitness Center is its largest building project to date. The center serves as a social gathering place for students, faculty and the community. Connection to campus, the outdoors ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$192.00CITATIONPost-Secondary CitationFEATURED IN2008 Architectural Portfolio to one another is a primary theme throughout. Amenities include a three-court gymnasium, multipurpose activity court, racquetball/squash courts, fitness center, natatorium, walking/jogging track and support spaces.

The extensive use of glass provides panoramic views to more than 90 percent of the spaces on campus. An exterior materials palette of architectural precast concrete, copper metal-clad panels, field stone, locally harvested “South Bay Quartzite” stone veneer and glass walls harmonize with the natural setting of New England. Exposed wood structure and paneling evoke a natural, organic ambience. Two double-height, skylighted galleries lined with glue-laminated timber columns form the primary circulation and are intersected with a main stair and elevator that provide access to a second level. A centrally situated control desk with a nearby “free zone” offers views to multiple activity areas.

Innovative construction materials and methods used contained virtually no volatile organic compounds. Sustainable-design components and systems including recycled materials, “Green Guide”-certified furniture and energy-saving heat-recovery systems earned this facility LEED silver certification.

 

“Beautiful combination of materials inside and out. Clean details.”--2008 jury