New York University, Steinhardt School of Culture, Educ., and Human Development

New York, New York

  • FIRM



    New York University

  • AREA

    8,240 sq.ft.





NYU Steinhardt’s Department of Speech-Language Pathology and Audiology occupies a full floor of a 19th-century landmark building near Washington Square Park. The renovated area houses a supervised clinic, research labs, seminar rooms and departmental administrative facilities in a compact, 9,000-square-foot footprint. The design successfully addresses and integrates the ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMPlaza Const. Corp.; WM Group; SBLD Studio; Cerami & AssociatesCOST PER SQ FT$324.00FEATURED IN2008 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior RenovationSUB CATEGORYRenovation of three unique population groups: faculty and administrators; student clinicians; and patients, who range in age from infants to senior adults.

The state-of-the-art speech-language hearing clinic provides supervised training for students. The use of advanced audiovisual systems, such as videotaping patient sessions, plays an important role in diagnostic and therapeutic services. The architect worked closely with a lighting designer and acoustic consultant to develop a design that integrates audiovisual technology seamlessly into the space—using it strategically to bridge between physically unconnected labs and learning rooms. This allows for increased flexibility and capacity.

Outdated facilities and limited technology curtailed the breadth of the department’s curriculum. The new design not only advances possible services and allows for enrollment growth, but also improves the quality of the learning and clinic experience.

Large, open areas at either end of the space benefit users with natural light and sweeping city views. The east reception area looks out on the buzz of Lower Broadway, and a student study area and pantry on the west side looks out over a vast green space. Finishes were selected to appeal to a broad age group and to entice the senses. At the main entry, the clinic observation room is clad in sculptural plaster panels that evoke sound waves. Similarly, the audiology observation and testing room, situated near the student entrance lobby, is flanked by red and white graphic wave patterns. The color and texture of architectural elements, graphics and furnishings energize the space and the senses.