Gates Chili High School, Science Corridor

Rochester, New York

  • FIRM

    LaBella Associates, P.C.

  • CLIENT

    Gates Chili Central School District

  • AREA

    155,365 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $37,000,000.00

  • COMPLETION DATE

    1/2008

This project transformed a former courtyard into a state-of-the-art science wing for Earth science, biology and chemistry classes. The main corridor contains an aquatics lab and botanical planters that are used during labs. A skylight spans the corridor, giving the area a greenhouse quality.

The aquatic lab’s six tanks house a variety of fresh and saltwater ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMCreative Details, Inc.COST PER SQ FT$238.14CITATIONGold CitationFEATURED IN2008 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLaboratories life, such as tropical fish, local Great Lakes fish and amphibians. Sensors in the tanks and water-filtration systems enable students and teachers to monitor water quality and environmental data from within classrooms.

Planters in the center of the corridor and along the sides are used in botanical experiments and lessons. An assortment of tropical and desert plants aids in lessons on germination, soil testing and climate.

Each science classroom has windows that enable a view of the corridor. These windows also allow natural light into each classroom.

By taking advantage of the science corridor’s new features, the school district has been able to expand the science curriculum and learning opportunities.

“Attractive, yet easily maintained finishes. A lot of learning potential exists here. Well-done!”--2008 jury