The Hackley School

Tarrytown, New York

Originally, the school’s buildings defined the main quadrangle of the campus. As enrollment increased, a series of separate buildings west of the original quadrangle were built, intertwined with roads and parking. With no pathways or clear pedestrian precinct, students had to walk between vehicles to reach their campus destinations. The communal idea of the original ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY900COST PER SQ FT$285.00CITATIONCampus Master Planning CitationFEATURED IN2007 Architectural PortfolioSUB CATEGORYCampus Master Planning was ignored.

There was a contradiction between the vision embodied in the original building and the western expansion: the first represents a community view based on shared outdoor space formed by edge buildings; the latter is based on buildings that serve isolated functions. Hackley evaluated its options for long-term development of the campus and chose to return to its original roots.

In the master plan, a core academic campus of four connected outdoor spaces builds on the idea of the original quadrangle. A second quadrangle, an elongated green space, connects to a third quadrangle, a small cloister courtyard. The fourth quadrangle is formed by the wings of a new lower school that sits on a hillside and defines part of the western edge of the meadow. These outdoor spaces were created by a studied arrangement of edge buildings, and relate logically and visually to each other and to the surrounding landscape. The four quadrangles form a pedestrian zone uninterrupted by roadways and parking, which now are limited to the perimeter.

The new vision for the school is based on simple principles of campus planning: green quadrangles, edge buildings, single-loaded corridors, separate pedestrian and vehicular zones, a consistent architectural language and, together, a common attitude toward the making of a campus.

“Good use of materials. Nice relationship among spaces. A clear-cut, precise and well-presented solution.”--2007 jury