St. Luke`s School

New York, New York

On the occasion of its 50th anniversary, St. Luke’s has embarked on a renovation program to update its original 1950s structure to meet changing program needs. The first project of this master plan is a new library/multimedia center that makes electronic and print media accessible in a setting filled with natural light, using colors and forms that reflect ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRM Goldman Copeland Associates; Anita Jorgensen Lighting Design; Robert Silman AssociatesCAPACITY825COST PER SQ FT$125.00FEATURED IN1999 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers building.

Wood finished in two tones allows bookcases and tables from the old library to be integrated alongside new cabinetry. A new bay window added to the end facade of the school opens up the library and serves as a sign to the community of the school’s renewal. Window seats and club chairs invite casual reading—the library has become a favorite place for students to spend free time.

At the hub of the library is a reference unit that contains the online catalog and traditional reference books. Movable tables and chairs allow the space to function as a conference and community meeting room.

Photographer: ©Jeff Goldberg/Esto Photographics