Arkansas State University, Carl A. Reng Student Center

Jonesboro, Arkansas

The architects built the Arkansas State University (ASU)

Carl A. Reng Student Center at the hub of campus. It offers a 9,000-square-foot ballroom, a 342-seat auditorium, and many lounge areas and meeting rooms. It houses student government, a post office, convenience store and bookstore. The beautifully landscaped Heritage Plaza offers a venue for ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMWTW ArchitectsCOST PER SQ FT$127.00FEATURED IN2007 Architectural Portfolio functions.

The Reng Student Center was the result of a strategic plan by ASU faculty and students to enhance the university’s reputation, visibility and influence. Incorporating the campus brick color and stone accents, the building was designed to be a monumental structure within the campus. The cantilevered roof over the brick-and-landscaped courtyard embraces visitors, yet also represents a sense of strength. The west side main entrance provides for large outdoor activities, and the east side main entrance is set up for intimate gatherings with outdoor tables and sitting areas.

With ASU’s input, the architect planned the expansion of the campus, including pedestrian and vehicular traffic patterns. The objectives were to safely connect student housing with the academic buildings, redirect traffic around the campus, and create a campus center focus with exterior gathering spaces.

The facility consists of the renovation and seismic retrofit of 128,000 square feet in a four-story structure with a 119,000-square-foot addition. The new structure is cast-in-place concrete columns, pan joist floors and shear walls. The project was completed in phases so that as each phase was complete, departments could move into their new spaces without

interruption.