Jefferson Elementary School (Clinton, Iowa)

Clinton, Iowa

The new Jefferson Elementary School opened in fall 2005 as a replacement for an outdated building that could not support a growing demand for classroom space. The design features a tall, daylighted circulation spine connecting two main entrances, safely separating bus and parent traffic at opposite ends of the site. The classroom areas are adjacent to this spine in ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMFarris Engineering, Inc.CAPACITY600COST PER SQ FT$105.70FEATURED IN2007 Architectural Portfolio two-story wings designed to help reduce the overall scale of the building in its neighborhood setting. These wings revolve around a two-story media center with abundant natural light. Opposite this are the music, gym and administration areas, as well as an open commons, which is bathed in natural light from high clerestory windows.

A key desire of the school district was a facility that would welcome community use. The organization of the plan allows the school to secure the entire classroom area while allowing access to the media center, gym and commons for after-hours use. The open and welcoming design has served to foster increased community involvement and is a clear testament to the impact a well-planned facility can have.