Anza Trail School

Sahuarita, Arizona

Anza Trail is a campus-style K-8 school, where the building arrangement was selected to allow maximum separation between lower-grade and upper-grade classroom buildings for improved circulation and student safety. The separated buildings are stepped to follow the natural slope of the site, which is wedged between two jurisdictional washes. The ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY1,200COST PER SQ FT$152.63FEATURED IN2007 Architectural Portfolio buildings—administration/library, multipurpose/gymnasium and two, two-story classroom wings—surround a courtyard that slopes to create a natural amphitheater.

The town of Sahuarita contributed $2 million toward the joint-use ball fields, tennis courts and concession building. The ball field irrigation system ties into the town’s reclaimed water system.

Because of the two natural washes flowing through the site, extensive coordination was required with the developer and adjacent home buildings to channel flows while maximizing the usable acreage.

The architect worked extensively with the construction manager at-risk during design and construction to maintain the project budget despite the unique site issues that arose from the washes.