Ho-Ho-Kus Public School, Additions and Alterations

Ho-Ho-Kus, New Jersey

This project not only organized the 600-

student facility into a “three-house” plan to better serve the educational needs of its pre-K to 8 students, but also improved the site’s traffic patterns and parking.

A key concept articulated by the district was to create a design that evoked a traditional flavor. The original 1940s school building was honored by the ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY256COST PER SQ FT$276.50FEATURED IN2007 Architectural Portfolio team, which repeated historical details throughout the three separate additions, while adding a contemporary flair.

As it existed, the school had no identifiable entrance. The first area of addition and alteration addressed this problem by creating a safe and welcoming entrance. The design was scaled to relate to its users: children ages 5 to 13. New main offices in this area feature rich wood flooring and floor-to-ceiling glass panels.

A second addition created a wing for grades 7 to 8 at the rear of the school and houses general and science classrooms. Finally, the third addition accommodates a new all-purpose room with a working kitchen for lunch programs, as well as assemblies and community functions.