Columbus High School

Columbus, Nebraska

The media center is central to Columbus High School’s 237,356-square-foot addition and renovation. The project meets the changing educational needs of the district’s 1,125 students in grades 9 to 12 and creates a renewed presence for the school within the community.

Because the facility lacked identity and community presence, the redesign moved the media center out ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$72.21FEATURED IN2007 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers an inner area that had no natural light. A circular addition accommodated space needs. Natural light is introduced in a rhythmic pattern through the use of vertical windows. The window pattern contributes to a more dynamic entrance identity for the entire school: it creates a sense of interplay between the enhanced outdoor courtyard and the media center’s interior.

Once inside the media center, the plan layout radiates from the main circulation desk. The circular accent colors introduced in the flooring materials and indirect lighting fixtures direct wayfinding for students and staff. User interaction, display of new materials and visual control are accommodated by the varying stack heights. The center also has an instructional reading area for up to 32 students, a quiet study area, a dedicated computer lab, archival storage and a staff work room.