Salvation Army Childcare Center

Providence, Rhode Island

The childcare center was constructed in a dense urban neighborhood; a major challenge was that the new building had to be designed, phased and built around the existing structure. Through the entire process, the existing childcare center had to remain in continuous operation.

Meticulous space planning under the requirements of the National Association for the ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$263.88FEATURED IN2007 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYChildcare Centers of Young Children’s accreditation was called for by the Salvation Army to accommodate the daycare needs for cubic area per child, storage, outdoor play space, bathroom facilities (age-appropriate), and different code and egress requirements for the age groups.

The new center includes not only classrooms, teacher areas, a courtyard and multipurpose space, but also a commercial kitchen. Open-plan rooms create connections between classes and increase the impression of size. Radiant floor heating in all classrooms conserves energy and provides a comfortable play space for children, who spend a great deal of time on the floor.

Regarding safety and security, impact-resistant stucco, roofing and glazing, plus perimeter fencing, provide a buffer for the program.