University of California--Irvine, Croul Hall

Irvine, California

  • FIRM

    Carrier Johnson


    University of California--Irvine

  • AREA

    42,100 sq.ft.





UC Irvine needed to accommodate growth in the Department of Earth System Science, which studies the global environment. The project had to support the diverse and multidisciplinary research for which the department is recognized.

Croul Hall was designed as a three-story structure housing research laboratories, office and support space, and classrooms. The space ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMEHDDCOST PER SQ FT$510.86CITATIONSilver CitationFEATURED IN2007 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYChildcare Centers a conference facility on the top floor for regularly scheduled seminars, colloquia, and national and global forums (e.g., Intergovernmental Panel on Climate Change). Another conference room is on the first floor.

Built with custom-colored earth-toned masonry, the facility is accented in the element of copper throughout. Circles visible in the concrete forecourt combine with lights hung at various heights within the contiguous full-height atrium to create a solar-system effect, especially at night.

Research underway at Croul Hall includes the study of systems affecting the ozone layer, climate change linked to human activity and variation in regional weather patterns—all affecting the field of geoscience on a national level.

“Warm use of modern and traditional materials, nice detailing. Nicely designed public spaces for collaboration.”--2007 jury