Donald A. Quarles Elementary School, Early Childhood Learning Center

Englewood, New Jersey

The architect was commissioned to design 12,000 square feet of additional classroom space within the existing 9-acre, sloping elementary school campus. The design challenge was to create a children’s educational village for pre-K, kindergarten and first-grade children that is friendly and memorable, yet functions as a supportive early-childhood ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRM K. Albert Associates, Civil Engineer/Construction ManagerCAPACITY825COST PER SQ FT$135.00FEATURED IN1999 Educational Interiors1998 Architectural PortfolioINTERIOR CATEGORYClassroomsSUB CATEGORYSpecialized environment.

The Quarles campus is a village of small classroom buildings and support facilities linked together by outdoor walkways and play areas. The campus expansion consists of two new, one-story 5,000-square-foot classroom buildings, and a 1,200-square-foot classroom addition to an existing multipurpose building. Each was designed and constructed as a spirited composition of geometric shapes, warm materials and colors. Each new classroom building houses four kindergarten/first-grade classrooms, and each classroom space includes: classroom desk area; play/story area; kitchenette area; accessible bathroom; area for teachers/assistants; teacher storage room; coat area.

Photographer: ©B&H Photographics