Lowell High School

Lowell, Indiana

  • FIRM

    Fanning Howey


    Tri-Creek School Corporation

  • AREA

    290,000 sq.ft.





Lowell High School was an open-plan building constructed in the 1960s. Additions and renovations now have transformed the local landmark into a 21st-century learning environment, complete with adequate daylight, security and community resources.

The open-plan concept was completely restructured to create a modern academic house arrangement. The media center and ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY1,600COST PER SQ FT$141.67FEATURED IN2006 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation commons were repositioned at the heart of the school. Administration offices were moved from the second floor to the first floor, providing enhanced security.

Where the old high school had no natural lighting, the building now has dramatic skylights at the student commons, the media center and the main entrance. Classrooms and science labs also were renovated to include large windows.

Renovations separated academic and community-use spaces, establishing secure areas for after-hours use. Additions include a technology wing, a fieldhouse and a performing-arts center, which are used extensively by the community.

A new, energy-efficient variable-air-volume system replaced the 35-year-old unit ventilators that were designed for the open-plan building. Renovations included replacement of all mechanical and electrical systems, furnishings, finishes and the existing technology infrastructure.