Boston University School of Law

Boston, Massachusetts

New teaching technologies and the changing practices of teaching law were the two primary reasons for renovating the larger lecture rooms at Boston University School of Law.

The original lecture halls featured a raised platform/desk, much like a judge’s bench in a courtroom. This allowed several professors to sit and address students as if in a panel discussion. ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY450COST PER SQ FT$225.00FEATURED IN1999 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYClassrooms were provided with a chair and writing surface; barrier-free access was not provided.

Modern teaching methods utilize more technological features, and encourage discussion between students and the professor. These lecture halls were arranged to accommodate debate in a U-shaped, tiered seating arrangement. Each student station has electrical and data outlets, and sufficient space for a laptop computer and reference books.

Light control, accessible seating and acoustical enhancements are necessary for the professor to utilize modern tools and practices of education. The tiered structure is constructed with rigid insulation and concrete, which allows routing of conduit without impacting the existing structure.

Photographers: ©Lance W. Keimig and ©Michael Powell