Loyola College in Maryland, College Center West

Baltimore, Maryland

The Loyola College Center West project involves renovation of approximately 50,000 square feet of a 1950s apartment building for use as a dining facility and student center. The program is centered around new kitchen, servery and dining spaces, but includes a variety of functions to serve student, educational and administrative functions. Also included in the project ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRM Metropolitan Design Studio, Interior Designer; Hospitality Services, Food-Service DesignerCAPACITY450CITATIONSilver CitationFEATURED IN1999 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCafeterias/Food-Service Areas site modifications to provide accessible entrances into the building, landscape enhancements and a loading dock.

The design team was challenged to create a facility that is “unequaled at institutions of higher education in the nation.” It was Loyola’s desire to provide an upscale dining experience of a contemporary design that students would appreciate. That desire led the design team to a solution that is on par with restaurant and retail spaces with regard to the use of finish materials and detailing. The angular and curvilinear forms present in the existing building are extended into the interior design, and a rich combination of wood, metal, tile and other finishes are illuminated by incandescent lighting, creating a vibrant and inviting series of spaces.

The project presented a number of challenges for the design team: tight schedule—The project had to be designed, built and occupied in less than one year; technology—Cybercafe provides connections to the college computer network. Classrooms are connected to the college closed-circuit television (CCTV) network. The building also required coordinated security and access-control systems; high-rise building upgrades had to be incorporated into the building renovation; the shallow floor-to-floor height required an innovative solution for routing mechanical/electrical systems; the load-bearing capacity of the floor structure had to be increased.

Photographer: ©Eric Bruce Salsbery

"Excellent...rich in details. Very upscale and contempory."—1999 jury