Longwood University, Science Center

Farmville, Virginia

  • FIRM

    Clark Nexsen, PC


    Longwood University

  • AREA

    70,822 sq.ft.





This four-story, brick veneer and precast concrete science building evolved with the following goals in mind: respect the vocabulary of the existing historic “red brick” campus and surrounding city vernacular; provide two prominent entrances for circulation from High Street to Wheeler Mall; integrate a greenhouse; conceal rooftop equipment; and create a hierarchy of ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$184.97FEATURED IN2006 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLaboratories spaces with clearly defined movement. This was accomplished within 70,822 square feet. The Science Center houses teaching labs and support spaces for the biology, chemistry, earth-science and physics departments.

The floor plan is a hierarchy of both architectural and mechanical necessity. The north-south corridor configuration allows for stair locations at both main entrances. This ensures efficient vertical transport as well.

The first-floor plan houses the heart of teaching—the lecture hall. This floor also serves as the main circulatory path for students, maintenance and staff. The second and third floors support classrooms and laboratories. The top floor has some restricted access with advanced research labs, high-powered vent hoods, a greenhouse, and access to the flat-screened roof and mechanical appurtenances.

With the expected growth of the university, the science center building will serve the needs of students for years to come.