University of New England, Decary Dining Hall

Biddeford, Maine

  • FIRM

    Port City Architecture


    University of New England

  • AREA

    7,000 sq.ft.





The University of New England was increasing its enrollment and needed additional dining space and seating. The major parameters to contend with were the limited space, a large, old oak tree on the site, and an unattractive concrete bunker housing the campus boilers.

The design team’s plan was to build an addition on top of the boiler, giving the building a new look ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$175.00FEATURED IN2006 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCafeterias/Food-Service Areas maintaining its natural light, ocean views and coastal breeze. The oak tree was preserved; an outdoor dining area was created; and cost savings were gained on demolition, and excavation and foundation.

The new brick and lead-coated copper facade was carried on to the base of the boiler plant. The courtyard was retained, and 375 additional seats were added. The design team reworked the serving line, accommodating a larger number of students at separate cuisine stations. Stainless-steel countertops were chosen for durability and ease of cleaning, and birch millwork was used to provide a light and clean environment.