University of Cincinnati, Tangeman University Center

Cincinnati, Ohio

The new student center for the University of Cincinnati is part of a major building program to develop its central campus. It reflects the university’s commitment to enrich students’ educational experience by providing a vital focal point for campus social life.

The university wanted the new student center to maintain a continuity of image with the existing campus, ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMGBBN ArchitectsCOST PER SQ FT$177.78FEATURED IN2005 Architectural Portfolio2007 Architectural Portfolio the number and size of facilities currently available, and bring natural light into the building’s interior. The design responds with a skylighted central atrium, student lounge with computer access, food court and dining area, 200-seat movie theater, expanded campus bookstore, amphitheater, multipurpose great hall, game room and cafe.

The central circulation core at the rotunda, a three-story skylighted atrium space, is created by cutting through the floors of the original building and stripping the central area to its structural elements. A large portion of the gabled roof is replaced by glazing that floods the atrium with natural light, above which the original cupola hovers, visible from the atrium.