Harvard University, Adams House Dining Facilities

Cambridge, Massachusetts

  • FIRM

    Miller Dyer Spears

  • CLIENT

    Harvard Planning and Real Estate

  • AREA

    9,200 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $1,800,000.00

  • COMPLETION DATE

    9/1997

The Adams House Dining Facilities project provided comprehensive renovation of the kitchen and servery with up-to-date food-service flow and equipment, and expanded dining capacity by enclosing an exterior courtyard as a conservatory dining room. The design creates dramatic environments to complement the rich early 20th century "Gold Coast" interiors and unique artistic ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$196.00CITATIONBronze CitationFEATURED IN1998 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCafeterias/Food-Service Areas of this historic residence hall.

The conservatory design fits ornate metal-work skylights and exterior glazing around existing neo-Georgian doorways, windows and brickwork. Deep-green ceramic floor-tile contrasts with dark-stained cherry furniture. Servery redesign creates a multistation scatter-system flow around refinished blond-marble-faced piers, with new stainless and dark-green serving counters, and dark cherry casework and accents. Reconstructed servery skylights brighten and organize the interior space.

Variegated quarry tile floors and vibrant mixed-green ceramic tile walls are designed for durability and ease of maintenance, and continuance into the grill/kitchen area. Hand-wrought iron wall-sconces and chandeliers reflect old fixtures in the existing common spaces. Three new stained-glass panels in reopened servery windows represent the music, literature and dramatic arts theme of Adams House.

Photographer: ©Greg Premru

"Ornate skylight very impressive; great balance of color, light and material."—1998 jury