Georgetown University, Hoya Kids’ Learning Center

Washington ,

Georgetown University was in critical need of a child-care facility for its employees and students, but lacked quality, on-campus space. The basement of Poulton Hall, a temporary WWII structure, was selected. Adaptively reusing this space presented numerous challenges due to the following conditions: printing toxins and other hazardous materials left by the ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$180.00CITATIONBronze CitationFEATURED IN1998 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYChildcare CentersSUB CATEGORYSpecialized tenant; an existing fire main; many ADA and life-safety violations (north and west wings were inaccessible, inadequate number of exits); low floor-to-ceiling heights.

The Hoya Kids’ Learning Center’s design was based on providing a flexible, changeable decor created by the center’s children. Through the use of basic geometric shapes and finishes, change and flexibility are maximized. The building materials are soft, lightweight and have rounded corners, yet are able to withstand abuse and are easily maintained.

The program provides space for 60 children: 16 toddlers, 24 two-year-olds and 20 preschool age children. The north wing, used by the youngest children, is joined to the west wing, used for the pre-school, by a ramp. The raised floor in the north wing is used to create a stage play area for the toddlers. The fire main was trenched into the two’s area floor. The new ductwork is exposed and painted to maximize ceiling height.

Photographer: ©Hoachlander Photography

"Colorful; playful; attractive use of wood finishes; innovative plan."—1998 jury