Texas Tech University, Health Sciences Center Academic Classroom Building

Lubbock, Texas

the result of master-plan studies, which recommended the creation of an “educational zone” near the existing clinical and research zones to bring about increased enrollment at the Texas Tech University Health Sciences Center. The building was situated so that students have a direct connection to the existing research and clinical building. It is within short walking ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMParkhill Smith & CooperCOST PER SQ FT$190.00FEATURED IN2005 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCommon Areas of the student’s medical library building. On the second floor, the Academic Classroom Building enters directly into the F. Marie Hall Student Center, which includes student amenities such as a lounge, game room, TV room and workout center.  

The building provides an environment conducive to the highest standards of learning through additional classroom/lab space with interactive distance learning, power/data modems at every student seat and multimedia audiovisual capabilities in each classroom. In addition to the latest features in a controlled learning environment, the building highlights unique and inviting common spaces for gathering, informal study and social interaction. Furthering this notion, the building was designed in an L-shape configuration, organized around a substantial two-story commons area with expansive views of a large courtyard placed between the new building and the existing building.

The two-story structure consists of precast concrete, face brick and glass designed to complement the existing architecture of Texas Tech’s medical campus. The 60,000-square-foot addition features two large, tiered lecture halls, three medium-size classrooms, 11 conference/seminar spaces and a basic-sciences laboratory.

Unique challenges included coordinating construction around a major utility corridor while maintaining operations of both the Health Sciences Center and the adjacent county hospital. Also, coordination of routing power, data and microphone wiring below slab on a sloping structure for fixed seating proved challenging.