Southern Utah University

Cedar City, Utah

The campus administration wanted a modern landmark to redefine the new center of campus. The new library combines styles of surrounding new buildings with the character of the university’s turn-of-the century beginnings, and acts at the transition between the historic upper campus and latter modern expansion to the west.

The library is organized around an interior ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$112.18CITATIONCollegiate CitationFEATURED IN1998 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers loop on each of the three above-grade floors. Study areas, staff office and work areas are located at the perimeter against exterior walls, providing natural light and exterior views. Stacks and computer areas are kept to the interior. A two-level reading room contained in the building’s cylindrical volume overlooks the campus with distant views to Utah’s Great Basin Region.

Flexibility and future growth are integrated in the design solution. Fiber-optic data lines, computer rooms on each floor, a cellular floor in computer-research areas and a direct/indirect lighting scheme allow for flexibility for future technology and new library science standards. The building is oriented on the site to accommodate future additions.

Photographer: ©Douglas Kahn

"Dramatic use of light; well within reasonable budget; nice use of color and natural materials."—1998 jury