Lasell College, Bragdon Hill Quadrangle, Mixed-Use Student Center

Newton, Massachusetts

The new mixed-use student center at Lasell College completes the multi-phased project for the college’s Bragdon Hill Quadrangle. The center’s first two floors contain a cafe, bookstore, student-activities office and multipurpose meeting spaces.

The center’s design is organized to follow the diagonal pedestrian pathways that lead through the Bragdon Hill Quadrangle, ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$156.00CITATIONBronze CitationFEATURED IN2005 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYStudent Centers/Service Areas the main academic campus to the existing residence halls and cultural center. These paths, termed “energy” or “shakra” lines, establish the two main entrances to the building. They also are expressed in the interior by a change in flooring from wood to concrete, as well as in changes in the ceiling plane that follow the same lines. These energy lines define the central corridor on each floor.

The interior design creates a “loft” aesthetic with exposed ceilings, raw steel columns and translucent patterned glass arranged to provide informal student gathering nodes.

"Very hip!"--2005 jury