Lincoln University, Scruggs Student Center

Jefferson City, Missouri

The existing Scruggs Student Center at Lincoln University was a fortress with a single congested entry. The design team was charged with renovating all systems and spaces, and improving accessibility. The design also needed to remedy the fact that Scruggs had become neglected, and lacked a physical and aesthetic connection to the campus. The Student Center needed to be ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMFrederick S. Troug and Associates Architects, Inc.COST PER SQ FT$98.22FEATURED IN2004 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation as the heart of the campus.

Scruggs now is truly the focus of student life, housing new offices for student government, a game room and a bowling facility on the first level. A new kitchen and food court, a 24-hour study and bookstore are on the second level. Faculty offices, a ballroom, faculty dining, meeting rooms, a two-story bookstore and a quiet study lobby are on the third floor. The building has accessible entries on all three levels, creating a variety of exterior public spaces, including a new amphitheater in the center of the existing quadrangle and a new plaza on the front of the building.

The new main entrance is at the second level, creating a two-story lobby with a stairway that connects all building activities. A new elevator makes all levels of the center internally accessible. The design of the exterior facades celebrates the new entries while expressing the grid of the existing structure and gesturing to the Colonial-style campus architecture.