Niskayuna High School, Addition and Alterations

Niskayuna, New York

The pool addition was a long-awaited addition to this community. Along with a fitness center, locker rooms, large lobby/gathering space and a cafeteria, the new space has provided valuable amenities to students and the community. The addition faces a main road, and its curved roof shape, glass block and red metal panels make it highly visible.

Inside, the lobby and ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMIntegrated Building SystemsCOST PER SQ FT$190.00FEATURED IN2004 Architectural Portfolio have a dramatic, swooping linear metal ceiling with natural light from north-facing glass block, complemented by indirect lighting.

The pool is an eight-lane competition pool, with two 1-meter diving boards. A movable bulkhead allows for separating the pool into two different areas, such as a shallow end for community use and competition lanes for practices or workouts.

All materials used in construction are highly durable, with minimal required maintenance. Architectural concrete block and ceramic tile were used throughout. Heavy-duty lockers are fully welded, and wall-hung plumbing fixtures are used everywhere to facilitate floor cleaning.

Daylighting is maximized throughout. Energy-conservation measures include an air-handling unit that recycles heat and moisture-laden air back into the pool.