Newton High School

Newton, New Jersey

Improving space utilization and accommodating two classes was the challenge for this renovation. The 1950s facility could not be expanded, yet by improving access and planning for creative use of furniture and form, it was converted into a modern media center and technology lab.

The entry from the main corridor was closed, and a new entrance was created from ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$22.80FEATURED IN2004 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers quieter, secondary corridor. The space was improved further by isolating the media center functions from a student commons area.

Reorganizing the office and circulation desk helped to increase space. The circulation desk now affords the librarian visual contact with the entire library and technology lab. The technology lab is separated acoustically, and a large glass area increases the apparent size of the entire space.

The sense of space is enhanced with a curved ceiling soffit and carpet pattern, which provides a feeling of movement. Shelving defines separate learning areas. Movable shelving units allow for rearranging larger groups. This flexibility enhances learning opportunities and also allows programs to be offered to the community.