Newaygo High School

Newaygo, Michigan

The community chose to reorganize the school’s spaces and uses through a remodel/addition. The gymnasium, situated off the main entrance, implied undue prominence. The gym’s unique wood structure and glue-laminated beams suggested reuse as a cafeteria/auditorium. The gym floor was removed and a portion lowered, creating bi-level seating for interest and sightlines. A ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$71.00FEATURED IN2004 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior Renovation was developed in one corner, with food service diagonally opposite. Clerestory metal panels were replaced with translucent panels for soft natural lighting. The new space elicits thoughts of a cafe within an outdoor mall.

Adjacent to this space, administrative offices and locker rooms were converted into a media center. These spaces share prominence and have become the soul of the campus. A new gymnasium was constructed at the opposite end of the building.

Inside, circulation spaces were widened, and gathering spaces were created at major intersections. New administrative offices, within the old cafeteria, are now situated prominently near the entrance. The music department, science rooms, computer labs, media center and multipurpose room were remodeled, which elevated the importance of the functions within these spaces.