Smithfield High School, Science Addition and Media Center Renovations

Smithfield, Rhode Island

The architect was commissioned to design and upgrade the existing high school in Smithfield. The design consisted of a new science wing, media center and office suite. Renovations to the existing guidance department and locker rooms also were made. The design allows for a second floor to be added in the future with minimal cost.

The existing site was small with ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$88.60FEATURED IN2004 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYClassrooms and needed additional parking. The design fit into the tight area, meeting all Department of Education standards, and incorporated materials and colors of the original 1965 building.

Glass corner windows are representative of science and technology, with cantilevers of steel and louvers for conducting exterior science experiments. Each science room has dual stations for both lab and classroom settings, and includes 21st-century computer and networking capabilities. Special secondary porch exhaust fans were incorporated to eliminate any toxic fumes.

The project also focused on curved interior corridor glass, which sports a courtyard for conducting outside science experiments. The media center was designed with T-3 high-speed capability and has a new computer lab. The existing auditorium was refitted with new seats that comply with ADA regulations and a new air-conditioning system.