Massachusetts Institute of Technology, Next House Dining Hall

Cambridge, Massachusetts

As a leader in campus architecture and design, Massachusetts Institute of Technology wanted to update its antiquated and underutilized Next House Dining Hall. Occupying a prime location in a residence hall on the west end of the MIT campus, the dining hall had to be completed while students lived nearby.

The facility was modernized into a welcoming space for students ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$287.50FEATURED IN2004 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCafeterias/Food-Service Areas gather and socialize, focused around materials “congruous with nature”. A broadly curved sculptural element organizes the space and creates privacy, and booths line the hall’s perimeter to take advantage of the Boston skyline view. The new servery design offers patrons a modern station-style experience, including pizza, salad, grill and stir-fry stations.

Another of MIT’s goals was to create a source of revenue, accomplished by creating a private dining room in one corner of the facility. With seating for about 25 guests, a view across the Charles River, and a ceiling-mounted digital projector and screen, the room successfully blends into the dining hall setting while serving its purpose as a private, intimate meeting space.