Greenwich Academy Upper School, Library Building

Greenwich, Connecticut

The Greenwich Academy Upper School/Library Building was designed to create new disciplinary facilities that enhance students’ ability to learn and their level of performance. Integrating the landscape with the new buildings ensures the unification of the campus with the new facilities, and most important, incorporates daylight into the structures. Another priority was ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$260.00FEATURED IN2003 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers incorporate sustainable-design measures.

In order to incorporate as much daylight as possible, the buildings have transparent glass facades and light cupolas on the rooftops of each structure. These academic buildings were designed as a cluster of facilities, each unique to its discipline, but unified by the particular placement of the glass.

The design integrates the landscape with the new facilities by planting heaths and heathers on each rooftop. This idea visually extends the gradual slope of the front lawn to the new Upper Campus. The location and size of the buildings integrate the field and garden levels, and open up the views to the surrounding forest and hills. Unification of the campus was achieved through the selective preservation of existing materials and elements throughout the school.

Sustainable-design initiatives include the integration of daylight, recycled materials, a waste-management plan, storm-water and irrigation systems, and high-quality air and energy systems.