Texas Tech University, Robert H. Ewalt Student Recreation Center

Lubbock, Texas

Because of an aging recreation center and the need for additional fitness facilities, the students at Texas Tech University approved an initiative to raise fees to pay for the renovation and expansion of the Student Recreation Center.

The three-story, 125,000-square-foot existing facility was renovated, including the addition of a new cardiovascular theater and a ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMBrown, Reynolds, Watford Architects, Inc.; The Sports Management Group, Design ArchitectCOST PER SQ FT$76.29CITATIONGold CitationFEATURED IN2003 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYPhysical-Education Facilities/Recreation Centers hockey/indoor soccer rink. A new three-story climbing wall rises 50 feet from the lower level, up through the atrium space.

The 65,000-square-foot addition accommodates a new weight-training facility, new basketball courts, new aerobic and fitness training areas, an outdoor-equipment rental shop and offices. The second floor features a suspended walking/jogging track that circles the basketball courts below and offers views to the outdoor playing fields. The building addition is distinguished by many windows on the south, east and north facades, allowing activities to be viewed by passersby and inviting them to participate.

"Excellent use of space and natural lighting. Very pleasing and functional facility. Very economical."—2003 jury