P.S. 50, Clara Barton School

Bronx, New York

  • FIRM

    Guggenheimer Architects


    P.S. 50, Clara Barton School

  • AREA

    2,200 sq.ft.





Note: This school was completed by Helfand Myerberg Guggenheimer Architects, predecessor to Guggenheimer Architects.

P.S. 50’s existing library and an additional classroom space were transformed into a dynamic new place of learning called the L!BRARY, using color, geometry, light and air. Eye-catching

!-shaped windows in the entry doors draw students into ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$188.00CITATIONRenovation/Modernization CitationFEATURED IN2002 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation L!BRARY. An open and flexible arena for reading, instruction, online research, digital media exploration, storytelling, play-acting and more, the L!BRARY invites the entire school community—children, teachers and parents—to explore the world of language.

Eight thousand books shelved in stackable plywood boxes resembling giant building blocks embrace the open room. A text frieze of the children’s poems forms a halo above. The floor is made of colorful bands of highly durable carpet tiles patterned like a giant hopscotch surface. One end of the room, with chairs made of colorful seatbelt straps clustered around ladybug-shaped tables, is set up for group instruction and research—the other end has a miniature theater. Dancing above everything are whimsical glass and metal light fixtures.

"An interesting way to deliver reading opportunities to children."--2002 jury