Bay Port High School

Green Bay, Wisconsin

Planning efforts began in 1997 as a result of community growth and rapidly increasing enrollment. The district embarked on a “problem-solving process,” which resulted in a new high school and reconfiguration of the middle school. With enrollment at 1,340 and projections for 1,800 students by 2005, the new high school was designed for 2,000 students. The scale of the ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$81.00FEATURED IN2002 Educational Interiors2002 Architectural PortfolioINTERIOR CATEGORYClassrooms is reduced for a more intimate learning experience.

Classroom groupings, or pods, surround the central technology core of the building. Each of the eight pods consists of six to seven classrooms, team learning area, staff-planning area, locker pod and restrooms. Technology is integrated into the building and is easily accessible. The performing-arts center has a 757-seat theater, band, choir and rehearsal rooms, and a scenery shop. Athletic facilities include weightroom, four locker rooms and a four-station, four-lane track gymnasium with seating for 2,000.

Flexibility and adaptability are supported by the shape of the building, which allows for expansion of the classroom clusters, the music area/auditorium and the physical-education areas. The technology infrastructure will adapt easily to the changing technology systems.

Classroom pods with team-learning areas in the center create a flexible, multiuse space that becomes an extension of the classroom. The staff planning areas in each neighborhood offer teachers a more professional office setting, encourage interaction with students, create passive supervision and allow more efficient scheduling of classrooms. Grouping student lockers in neighborhoods, away from the hallway, provides a quieter classroom atmosphere and improved supervision.

The media center is the heart of the eight academic pods. In addition, access was essential to industrial technology, art and FACS. The result is that these subject areas are integrated into the pods instead of being insolated at one end of the facility.