Hudson Valley Community College, Viking Child Care Center

Troy, New York

  • FIRM

    ARCHITECTURE+

  • CLIENT

    The Faculty Student Association of Hudson Valley Community College, Inc.

  • AREA

    24,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $3,338,204.00

  • COMPLETION DATE

    6/2001

The new home of the Viking Child Care Center has given the children of Hudson Valley Community College students a safe and fun place to spend their days, just steps away from their parents’ classrooms. The center is in a two-story building situated at the edge of the campus. This location creates a buffer between the college’s traffic and the adjacent, quiet suburban ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$152.00FEATURED IN2002 Educational Interiors2002 Architectural PortfolioINTERIOR CATEGORYChildcare Centers of North Greenbush.

The building had to serve as an autonomous childcare center and provide swing space for the college during renovations of several classroom buildings. Also, the building site was on an elevated rocky outcropping. By creating a two-story building with two separate points of access, the footprint of the new facility avoids the rock ledge and maintains a separation between the user groups. The lower level is adjacent to a major campus parking lot, while the center’s main entrance is reached via a separate public road.

Spacious classrooms offer children a variety of play and educational opportunities.

A large carpeted gym at the center of the building provides indoor space for gross-motor-skills activity for all age groups. A parent room provides a space for parents to visit their children between classes or meet with teachers.

The center has two enclosed playgrounds. The larger area has been designed for preschool children and includes a multilevel, multiactivity play unit, a tricycle path and a covered picnic area. The smaller infant/toddler area has equipment appropriate for that age group. The equipment selected for each playground challenges both the physical and mental abilities of the children. The resilient rubber surfacing in both playgrounds is designed to prevent injuries. A residential-style fence encloses all exterior space, creating a safe and friendly appearance from both sides.