Rockhurst High School

Kansas City, Missouri

  • FIRM

    Gould Evans


    Rockhurst High School

  • AREA

    20,000 sq.ft.





The client request: “Redesign the school.” A comprehensive renovation and addition to the 1950s facility put pressure on the design team to organize new and existing components into a rational series of spaces and create a fresh image for the school.

The unifying element is a masonry wall that begins at ground level at one end of the campus and sweeps powerfully ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$150.00CITATIONGold CitationFEATURED IN2002 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCommon Areas the school. The rough texture, reddish-brown tone and continuous arc contrast with the geometric grid of the existing concrete frame and beige masonry. The new wall defines circulation and connects three levels with a new chapel, new student commons and a performing-arts facility.

“Found spaces” were important to the transformation. The entry courtyard became the entry atrium, the student courtyard became the commons, the gym was reoriented to connect with the new commons, and administrative areas became classrooms. The chapel is a dramatic, emotionally engaging environment formed by three curving wall segments connected by glass. To most, the school seems like an entirely new place.

“A dynamic space where identifiable forms help to provide visual stimulation.”