New England College of Optometry

Boston, Massachusetts

  • FIRM

    DiMella Shaffer Associates


    New England College of Optometry

  • AREA

    79,000 sq.ft.





The project completely restored the ornately detailed first-floor interior and atrium area, including wood finishes, wall fabrics, plaster and stained-glass skylights. The development of additional square footage allowed a new library and information center to exist primarily on a single floor.

To upgrade accessibility, the architect better integrated the building ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$225.00CITATIONSpecial CitationFEATURED IN2002 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior RenovationSUB CATEGORYRenovation the previously renovated portion of the college by removing the existing first-floor framing and installing a new floor, ramps and stairs; providing new connections between buildings, including structural lintels; restoring the first floor and renovating remaining floors.

New plumbing, mechanical, electrical and sprinkler systems incorporated into the historic finishes allow full code compliance without damage to the historic interior fabric.

Innovative building components include an Internet cafe in the basement, and a new addition on the footprint of a former carriagehouse to accommodate a library and computer system.

The refinishing of existing furniture and selection of new furniture is coordinated to match the refurbished and ornate interior. Reception furniture is done in black leather to offset the hand-painted wallpaper and quarter-sawn paneling.

“A beautiful restoration; a great integration of today’s finishes with yesterday’s classic ambience.” 2002 Jury