Phillips Exeter Academy, Phelps Science Center

Exeter, New Hampshire

A revolutionary 73,000-square-foot “green” science building has been built at Phillips Exeter Academy. It contains five suites of classrooms and laboratories for chemistry, biology, physics, general science and computer science. The discussion-oriented classrooms for each discipline are grouped around shared experimental laboratories. Mechanical systems are optimized ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$261.00CITATIONCrow Island School CitationFEATURED IN2002 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYClassrooms safety and energy conservation.

The building design was developed from a series of on-campus workshops that crystallized the needs and desires of the campus community. These workshops also served to inform students, faculty, administrators, alumni and potential donors of the nature and importance of the project.

The building’s east facade holds the street line while it forms an outdoor classroom and wetland garden surrounded by adjacent buildings to the south and west. The architectural character of the building is comfortable with its traditional neighbors, yet modern in every respect.

“Innovative arrangement of spaces both inside and outside the classroom. Flexible classroom arrangements facilitate a variety of learning opportunities. An outstanding project—a model for others to emulate.” 2002 Jury