Vincennes University, Learning Resource Center

Vincennes, Indiana

  • FIRM

    VPS Architecture


    Board of Trustees for Vincennes University

  • AREA

    27,450 sq.ft.





Like many college libraries, Vincennes University’s Learning Resource Center faced increased student and faculty demand. The use of the computer as a teaching and educational resource tool within the traditional library setting was a critical focus. The need to locate the computer center next to an existing computer laboratory forced the existing book stacks to ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$114.28FEATURED IN2001 Architectural Portfolio second-story location. Book stacks, classrooms and conference rooms are located on the second-floor, which freed space for a new student computer center, accommodating 60 workstations, on the first floor. Adjacent to this area are related staff offices and a computerized testing center.

The first-floor reading area and new second-floor stacks are connected by a two-story atrium with a curving glass facade that faces the main campus entrance and student center, and allows natural light. The steel-framed brick and masonry building was constructed in 15 months, and students used the existing facility throughout the construction period.

Heavy computer use in the Learning Resource Center did not preclude the introduction of daylight into the building. A skylighted stairwell brings daylight into the heart of the library. A two-story wall separates book stacks and the computer center, and shields computer screens from glare.