West Linn High School, Academic Wing Addition

West Linn, Oregon

The new learning center at West Linn High School replaces a one-story classroom wing referred to as “The Maze.”

The design is a reflection of the district’s goals for educating students and providing community outreach. Major components include a student street, learning neighborhoods, research/exploration areas and public forum.

The addition establishes the media ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY1,500COST PER SQ FT$100.00CITATIONHigh School CitationFEATURED IN2001 Architectural Portfolio as the heart of the school, which provides open and direct access to the learning neighborhoods. The learning neighborhoods consist of five to six classrooms, which provide flexible expansion for small and large student groupings. These classrooms open to the porch, which provides an entry to the learning neighborhood and support to the classrooms.

The student street is between the neighborhood/media zone of the addition and the existing gymnasium/theater/commons. This street is dedicated to student support and contains student counseling, student store, student government and enterprise spaces.

Community and school are joined on the upper level by a public forum room and discussion balconies that overlook the media center.

"Good design for multiuse and the community. Blends in with the environment."--2001 Jury